Pútnikov k hrobu sv. Cyrila v Ríme vedie eparcha Peter Rusnák

09.02.2013 Celý región

Bratislava 9. februára (TASR) - Účastníci z rôznych regiónov Slovenska odchádzajú v týchto dňoch autobusom na tradičnú púť k hrobu sv. Cyrila do Ríma (8.-15. februára).

Organizačne a programovo púť zabezpečuje Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) v spolupráci s Radou pre laické a apoštolské hnutia Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Pútnikov vedie predseda uvedenej rady, bratislavský gréckokatolícky eparcha Mons. Peter Rusnák. Po po prvý raz sa do púte zapojila aj Matica slovenská.

Cieľom púte je duchovná obnova pri hrobe sv. Cyrila v Roku viery a 1150. výročia príchodu slovanských vierozvestcov na naše územie. V programe nebude chýbať audiencia so Svätým otcom, prijatie pútnikov na slovenských veľvyslanectvách, stretnutie so sekretárom Kongregácie pre východné cirkvi arcibiskupom Cyrilom Vasiľom, návšteva Vatikánskeho rozhlasu a ďalšie zaujímavé stretnutia. Pútnici navštívia známe rímske baziliky a iné pamiatky.

Organizátori púte zároveň upozorňujú na program spoločných slávení v Ríme, ktoré môžu absolvovať aj ďalší Slováci, ktorí sa v tom čase budú nachádzať vo Večnom meste.

V utorok 12. februára o 17.30 bude v Bazilike Santa Maria Magiore bratislavský eparcha Mons. Peter Rusnák predsedať archijerejskej svätej liturgii.

V Bazilike Santa Sabina sa 13. februára (Popolcová streda) uskutoční sv. omša pri ktorej slovenský kardinál Jozef Tomko udelí popolec pápežovi Benediktovi XVI.

Na sviatok slovanských vierozvestcov - svätých Cyrila a Metoda, ktorý podľa cirkevného kalendára pripadá na 14. februára, bude v Bazilike sv. Klementa, kde sa nachádza hrob sv. Cyrila, slávnostná omša a sprievod k hrobu. Svätej omši bude predsedať kardinál Jozef Tomko. Pútnici budú v tento deň ďakovať za duchovný a kultúrny prínos misie solúnskych bratov pri príležitosti 1150. výročia ich príchodu na naše územie.

Súčasťou programu púte bude aj návšteva Pápežského slovenského kolégia sv. Cyrila a Metoda, Baziliky sv. Pavla za hradbami, Baziliky sv. Petra vo Vatikáne a ďalších významných miest.
 

Vyberte región